Atractii

Județul Neamț este așezat în partea central-estică a României având ca vecini Suceava la nord, Harghita la vest, Bacău la sud și județele Iași și Vaslui la est. Desfășurat pe o suprafață de 5896 km2 județul dispune de variate forme de relief care au înălțimi cuprinse între 1907m (vârful Ocolașu Mare) și 169 m (lunca Siretului).

În tinutul Neamțului se găsesc cele mai vechi mănastiri din Moldova adevarate centre de cultură medievală, schituri și biserici.
Parcuri și rezervații naturale reprezentate de Masivul Ceahlau – considerat al doilea munte sfant al crestinatății după muntele Athos – Cheile Bicazului – formate din masive stâncoase de marimi impresionante – rezervația de zimbri și faună carpatina, flora și arbori seculari.
Muzee și case memoriale care expun colecții de artă, de etnografie, de arheologie și istorie dar și obiecte memoriale, documente și fotografii din viața marilor oameni de cultură care s-au născut și au trăit în Neamț.

Cetați și conace boierești, veritabile monumente istorice care stau marturie la măreția de altădată a ținutului Neamț, cum ar fi impresionanta Cetate a Neamțului – un obiectiv istoric medieval din orașul Tîrgu Neamț deosebit de important și spectaculos, mai ales acum după lucrările de renovare și restaurare.
Stațiuni balneare bogate în izvoare de ape minerale cu importante calități terapeutice care concurează cu success apele minerale din Europa.

Mănăstirea Văratec

maxresdefault

Mănăstirea de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august) este situată în localitatea Agapia, la 12 km sud-vest de Târgu Neamţ. Ctitorie din 1785 a maicii stareţe Olimpiada, actuala biserică …

Citeste mai mult

Mănăstirea Agapia

Mănăstirea_Agapia

Mănăstirea de maici cu hramul “Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil” (8 noiembrie) este situată în comuna Agapia, la 12 km sud de Târgu Neamţ. De-a lungul timpului, mănăstirea a suferit …

Citeste mai mult

Mănăstirea Neamţ

Biserica_Manastirii_Neamt

Mănăstirea de călugări cu hramul “Înălţarea Domnului” (40 de zile după Sfintele Paşti) este situată în localitatea Vânători, la 15 km nord-vest de Târgu Neamţ. Ctitorii Este cea mai veche şi mai însemnată…

Citeste mai mult

Mănăstirea Secu

Mănăstirea_Secu

Manastirea Secu este o asezare monahala care dainuie de peste 500 de ani si este una dintre cele mai vechi manastiri din Neamt. Primul schit a fost ridicat in anul 1530, iar Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit …

Citeste mai mult

Mănăstirea Sihăstria

Mănăstirea_Sihăstria

Mănăstirea de călugări cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie) este situată în localitatea Vânători, la 20 km de Târgu Neamţ. Este o ctitorie din 1655, a Sihastrului Atanasie, dar reconstruită din …

Citeste mai mult

Schitul Sihla – comuna Vânători - Neamţ

Mănăstirea_Sihla8

Este situat la 25 km de Târgu Neamţ. Aici se poate ajunge pe drumul care merge spre mănăstirile Secu şi Sihăstria. Înainte de a ajunge la poarta Sihăstriei, pe partea stângă, şoseaua se bifurcă cu un drum…

Citeste mai mult

Biserica „dintr-un brad”

Biserica „dintr-un brad”

Frumoasa bisericuţă cu hramul „Schimbarea la Faţă” dăinuie în apropierea Schitului Sihla, sub o stâncă, din anul 1763. A fost ctitorită de Ioniţă Aga Cantacuzino-Paşcanu, în amintirea prietenului sau Ioan Coroiu, mort pe aceste meleaguri…

Citeste mai mult

Peştera Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla

Peştera Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla

Acesta este un alt loc de pelerinaj şi rugăciune, ce se află în munţi, mai sus, ascunsă printre stânci. Aici şi-a petrecut câţiva ani din viaţă, în izolare totală şi rugăciune, Sfânta Teodora. Peştera este situată într-un…

Citeste mai mult

Cetatea Neamţului – judeţul Neamţ

Cetatea Neamtului – judetul Neamt

Cetatea Neamţului este o cetate medievală din Moldova, situată în apropierea oraşului Târgu Neamţ şi la aproximativ 46 km de oraşul Piatra Neamţ. Aşezată aproape de vârful cel mai înalt al Culmii Pleşului, cetatea face parte din …

Citeste mai mult

Casa muzeu Nicolae Popa – Târpeşti

Casa muzeu Nicolae Popa – Târpeşti

În satul Târpeşti (com. Petricani) îşi are locul Nicolae Popa (n. 13 aug. 1919), cântăreţ bisericesc, colecţionar pasionat şi consecvent de artă populară autentică, dar şi de obiecte folclorice.

Citeste mai mult

Casa memorială Veronica Micle

casa Memoriala Veronica Micle

Casa, construită în 1834, unde a trăit pentru o vreme poeta, a fost amenajată muzeistic în 1984. Expoziţia cuprinde fotocopii ale manuscriselor, corespondenţă, documente, cărţi, mobilier şi obiecte personale.

Citeste mai mult

Casa memorială Ion Creangă

Casa Memoriala Ion Creanga

Muzeul a fost organizat în 1954, în casa în care s-a născut şi a copilărit scriitorul, construită probabil în 1830 de către Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor; ambient şi unelte tradiţionale …

Citeste mai mult

Muzeul memorial Mihail Sadoveanu

muzeul memorial Mihail Sadoveanu

Inaugurat în 1966 în casa oferită scriitorului de Mănăstirea Neamţ, muzeul cuprinde documente, obiecte personale, fotografii, bibliotecă cu opera completă, multe ediţii princeps şi traduceri…

Citeste mai mult

Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă – Târgu Neamţ

IMG_6761

Rezervaţia de Zimbri şi Faună Carpatină “Dragoş Vodă” este una din cele 4 rezervaţii de zimbri existente la noi în ţară şi este catalogată ca fiind una dintre cele mai mari rezervaţii exclusive zimbrilor din Europa.

Citeste mai mult

Rezervaţii naturale din cadrul Parcului Natural Vânători, Neamţ

3-21

Codrii de aramă – este aşezată pe dealul Filiorul din comuna Agapia şi cuprinde goruni seculari, dar şi peste 300 specii de plante de o rară frumuseţe.
Pădurea de argint – este o rezervaţie …

Citeste mai mult